Hülye járások

Rövidnek szánt – ám ki tudja, meddig nyúló – sorozatomban a Jó Állammá alakulás szépségeit kívánom megénekelni. Történelmi időket élünk. Miközben csapataink harcban állnak, a Jó Állam ideája lebeg a vizek felett, várva, hogy visszatükröződjék a hétköznapok tavának tükrében. Egyelőre azonban csak torzkép tekint rá vissza a mocsárba süllyedő romok közül. Hiába, na, ami ésszel nem megy, az erővel sem sikerülhet.

Friss topikok

  • nomad: Jó kormányunk erre is méltóan reagált: Mindenütt dicsérni kell magad! Előbb-utóbb elfelejtik kitől... (2013.03.18. 05:18) A hó az úr
  • Kattiti Katti: Hát én sem matematikatanár vagyok, ez már bebizonyosodott... @kotyomfitty: igen, a következő évbe... (2013.02.09. 21:59) Hoffmann-gyerekek

Hoffmann-gyerekek

Kattiti Katti 2013.02.06. 15:30

Magyarországon voltak már (vannak is még) Ratkó-gyerekek, mostantól lesznek Hoffmann-gyerekek is.

Hála kormányunk átgondolt oktatáspolitikájának, megújul a közoktatás. Mi sem mutatja ezt nyilvánvalóbban, mint az, hogy egy csapásra jelentősen megnő az iskolába járó gyerekek létszáma. Igaz, jövőre ugyanennyivel csökkenni fog – de az már legyen a következő kormány gondja. 

Lényegesen több első osztályos lesz ugyanis idén szeptembertől – jövőre persze lényegesen kevesebb – amiatt az átgondolatlan rendelkezés miatt, hogy a köznevelési törvény a korábbi május 31-i időpont helyett az augusztus 31-ig született gyermekek számára is kötelezővé teszi szeptember 1-től az iskolába járást. 

Május 31 és augusztus 31 között éppen három hónap, azaz egynegyed év az eltérés. Nagyjából egyenletesnek véve a gyermekszületést, ez tehát azt jelenti, hogy 2013 szeptemberében az eddigi évfolyamokhoz képest mintegy 25%-kal megnő az első osztályosok száma. Ezek a gyerekek a korábbi szabályok szerint 2014-ben mentek volna először iskolába, abból az évfolyamból tehát hiányozni fognak. 2014 szeptemberében ezért hirtelen lecsökken majd a gyermeklétszám 25%-kal…. És ezen a tényen még az sem segít, ha Matolcsy György esetleges MNB elnökké való kinevezése jótékonyan hat a majdani gyermekszülési kedvre, ahogyan az állítása szerint az egykulcsos adó bevezetése során egyszer már megtörtént... 

Ez a változás persze nem csak egy évfolyamot érint, hanem csak az oktatásban legalább tizenhetet, sőt. Ezek a „bő” illetve „szűk” létszámú iskolai évfolyamok végigvonulnak az általános iskolai, középiskolai, jó esetben egyetemi évfolyamokon, majd utána munkába állnak... A „bő” évben 25%-kal többen, a „szűk” évben 25%-kal kevesebben…. 

Csak az iskolákat nézve, mintegy tizenhét éven át lesz egy évfolyam, amelynek negyedével nagyobb osztályterem (kémiai szertár), negyedével több tanítónéni (majd később érettségi bizottság), negyedével több olvasókönyv (a gimiben kémcső), a menzán negyedével több finomfőzelék (a büfében sajtospogi) kell, mint előző évben. De semmi gond, mert mindez megspórolható majd a következő évfolyamnál, amelynek viszont negyedével kevesebb kell mindezekből… 

Ki lehetett, és hogyan számolt (ha ugyan), aki mindezt kitalálta? Hogy nem matematikatanár volt, az tuti.  

Címkék: első osztály létszám Köznevelési törvény Hoffmann Ratkó-gyerekek

26 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyejarasok.blog.hu/api/trackback/id/tr655065907

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bővebben az iskolákról 2013.02.07. 22:58:29

Folyton azt hallani, hogy milyen botrányos az úgynevezett iskolarendszer átalakítása, ám az ősbotrányt senki sem érinti. A tanárok sorsa Magyarországon már régóta keserű sors, a tanárok régóta visszataszító minisztériumi rendeletek által megnyomorított...

Trackback: Pedagógus élet - nem pálya 2013.02.07. 16:40:48

 „A kultúrpolitikának egyik sarkalatos elve, hogy minden várostípusnak megfelelő iskolafajtát kell adni. A falunak a népiskola, a kisvárosnak a polgári iskola, a középvárosnak a középiskolák különféle fajtája jár ki, igazi nagyváros pedig bajosan ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mackóprés 2013.02.07. 16:29:16

Ez a rendelkezés egy a sok érthetetlen közül. Vajon mi miatt vezetik be? Mi lehet a mögöttes gondolat? Miért baj, ha valaki hét évesen megy iskolába? Különösen akkor, ha nem iskolaérett?!

Az, hogy hatástanulmány nem készült az pedig a napnál is világosabb...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.07. 16:31:20

Nem ennyire egyszerű a változás, korábban volt május 31-i határ a 6 éveseknek és augusztus 31-i határ a 8 éveseknek.

2012:
A gyermek, ha eléri az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, legkorábban abban a naptári évben, amelyben a hatodik, legkésőbb amelyben a nyolcadik életévét betölti, tankötelessé válik. A gyermek, ha az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérte, abban a naptári évben, amelyben a hatodik életévét május 31. napjáig betölti, megkezdi a tankötelezettség teljesítését. A tankötelezettség kezdete annál a gyermeknél eshet a nyolcadik életévre, aki augusztus 31. utáni időpontban született.

2013:
A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik.

mackóprés 2013.02.07. 16:35:12

Én úgy tudom, hogy, ha a gyerek augusztus 31-ig betöltötte a 6. életévét, akkor muszáj iskolába mennie, kivéve, ha egy ún. szakértői bizottság meg nem állapítja, hogy nem iskolaérett. Korábban erről a szülő dönthetett...

fizetekmegegysort 2013.02.07. 16:45:56

@mackóprés: azért vezetik be, mert bevezetik azt is, hogy 3 éves kortól kötelező az ovi (ami eddig 5 év volt). Mivel ovikat nem építettek, helyet kell csinálni a kicsiknek, így kiszórják a nagyokat. Így is a legtöbb helyen már megemelték az ovis csoport lélszámokat..

Link Elek 2013.02.07. 16:54:02

@mackóprés:
>Mi lehet a mögöttes gondolat?

LOL, rozsika nem gondolkodik, neki a fejeben beszelo hangok mondjak meg mit kell csinalni

vénkujon 2013.02.07. 17:08:05

még mielőtt teljesen felbaszódnék ezen, gyorsan átmegyek az mno-ra, és elovasok vagy 4 győzelmi jelentést. utána minden fasza.

M. Péter 2013.02.07. 17:31:14

A cikkiró féreérti a helyzetet. 2013-ban tényleg több elsős lesz, valószínűleg nem 25%-kal, de utána 2014-ben már egy átlagos évfolyam lesz, nem lesz szűk, hacsak nem írják át a törvényt ismét. Az igaz, hogy azoknak a gyerekeknek, akik 2014-ben kezdték volna el az iskolát, egy része az új szabály szerint már 2013-ban el fogja kezdeni, viszont ezt ellensúlyozzák azok, akik a régi szabály szerint csak 2015-ben kezdtek volna, de az új szerint már 2014-ben.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.02.07. 17:53:20

Egyébként idén meg fog ugrani a születésszám, de Matolcsynak ehhez semmi köze az égvilágon.
Egyszerűen a 75-80 között születettek futnak ki az időből, és akármilyen szar a gazdasági helyzet, szülni fognak (rengeteg ismerősnél jön a gyerek most, és ismerős ismerősei is bekapták a legyet, szóval jön a bébi-boom)

bloggerman77 2013.02.07. 19:31:40

Amikor én lettem elsős 84-ben, akkor ha esett, ha fújt 6 évesen iskolába kellett menni. Akkor is augusztus 31. volt a születési határnap a beíratásnál.

Ez a május 31.-i dátum már a magyarbálinti idők emléke lehet...

kotyomfitty 2013.02.07. 19:43:55

Nemertem.
Lesz egy 25%-al nagyobb evfolyam nagyobb eletkorszorassal, es kesz.
Onnantol minden evben normal meretu osztaly lesz, atlagban kisebb gyerekekkel.
Majd ha visszavaltoztatjak a szabalyt az eredeti datumra, akkor lesz kisebb osztaly.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.02.07. 19:45:28

@Ne érdekeljen!:
Nálunk is jön a gyerek, és a szűk környezetemben 7 gyerekről tudok idei születéssel.

Orvos látott, és mindenki egészséges, köszi :]

Ne érdekeljen! 2013.02.07. 19:50:21

@Kőmíves Kelemen: nem tudtam, hogy a szűk környezetedből egész Magyarországra vonatkozó következtetéseket lehet levonni.

Mifelénk épp senki sem akar újabb gyereket. Akkor jövőre nagyon le fog csökkenni a születések száma?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.07. 20:01:54

nem vagyok benne biztos, hogy akárki is utána számolt volna.

Semmilyen tanár, semmilyen politikus.

MAClSAJT 2013.02.07. 20:25:13

Azért lett megváltoztatva ez, mert meg kell változtatni MINDENT BÁRHOGYAN, hogy úgy tűnjön, értenek hozzá, van koncepció, elképzelés, bármi.
Ennyi, nincs más ok.

Közoktatásból is így lett közNEVELÉS.
Majd mi megmondjuk, mit csinálsz, mit tanulsz, mikor, hol, mennyiért tanulhatsz, hogyan gondolkodsz, milyen a helyes és közelező erkölcs, mi jobban tudjuk, téged tökéletesen hülyének, magatehetetlen ügyefogyottnak nézünk.

Ennyi. Elképzelés, tudás, morál semmi, pökhendi hólyagság maximumon, ez Fidesz-Kdnp mentalitás.

bnyuszi 2013.02.07. 20:27:12

@mackóprés: "Korábban erről a szülő dönthetett.." ezt úgy érted, hogy ha a szülő azt akarta, hogy később menjen iskolába a gyereke, akkor az anyukának "meg kellett győznie" az óvónénit, hogy a gyerek még nem iskolaképes?
Mert a mi ovinkban ez ment, sok - az én fiamnál érettebb - gyerek maradt még az oviban, mert ilyen-olyan fejlődési lemaradásai voltak az óvónéni szerint. Neki meg mennie kellett, hiába írtunk kérvényt az önkori oktatási osztályára, elutasították, mi megfellebbeztük a regionális oktatási akárkinél, aki elküldött egy ún. szakértői bizottsághoz. Akinek hiába vittünk egy pszichológiai véleményt, amely kimontda hogy a gyerek pszihikailag alkalmatlan még az iskolára, nem vette figyelembe. Pedig azt az igazolást nem pénzért vettük, előtte már kb 1 éve jártunk a gyerekkel pszichológushoz.
Na itt belefáradtunk és feladtuk a további küzdelmet, pedig még fordulhattunk volna az okt. ombudsmanhoz.

Pedig csak annyi "bűne" volt a fiamnak, hogy május 31 előtt 1-2 héttel született.

Akik meg ottmaradtak még egy évet az ovis csoportjából, azok érdekes módon a következő évben már annyira fejlettek lettek, hogy felvették őket különböző elit, kéttannyelvű iskolákba.

Nem tudom, hogy a mostani rendszer milyen lesz, az előzőt utáltam emiatt az biztos!

MAClSAJT 2013.02.07. 20:31:17

@Kőmíves Kelemen: Az összesen 8 gyerek.
Valóságos kataklizmaszerű országos bébi-boom. :D

mackóprés 2013.02.07. 20:48:27

@bnyuszi: Most az van, hogy aki tényleg nem elég fejlett (iskolaérett) annak is mennie kell, ha pedig a szülő sokat pampog akkor megfenyegetik, hogy kisegítő iskolába utalják a gyereket....

sic! 2013.02.07. 20:50:21

Elég egyszerű a megoldás: a meglévő osztályszámba belegyömöszölik a több gyereket, majd egy évvel később, amikor 15 helyett ismét 12 hónapnyi gyerek lesz elsős, csökkentik az osztályok számát.

Ugyanis az a probléma, hogy több pénz kellene az oktatásba, mint amit terveztek. Ennek oka, hogy a sok egyházi kézbe vándorolt iskola után mégegyszer annyi normatív támogatás jár, mint amennyit az önkormányzatiak (és az alapítványi iskolák) kaptak. Amit az önkormányzatok tettek bele az iskolákba, azt elvonják az önkormányzatoktól és belerakják az állami iskolák költségvetésée (azaz a KLIK büdzséjébe), de azt a pénzt, amit az önkormányzatok azzal spóroltak meg, hoy az államosítás előtt odaadták az iskolákat az egyházaknak, azt (mivel tavaly már nem oktatásra fordították az önkormányzatok) nem tudják olyan egyszerűen elvonni tőlük, hanem ezt a központi költségvetésből kellene kiegészíteni, abból viszont csak focistadionra ad pluszpénzt OV.
Nem gyerekbarát, de teljesen szokatlan módon racionális ez a lépés.

Airgüzü 2013.02.07. 21:53:54

@MAClSAJT: Meg azt is megmondják, melyik festmény a szép, melyik szobor a nemzeti és melyik színdarab megfelelő fővezérünk és talpnyalói ideológiai és hatalomkoncentrációs elképzeléseinek. Meg még sok egyebet is megmondanak. Hálistennek, aki gondolkodik, az csak mosolyog és szomorkodik mindezen.

2013.02.07. 23:14:05

Gyuri kinevezése tényleg jót fog tenni a gyerekszaporulatra, mert akkor tényleg baszhatjuk.

driopios 2013.02.07. 23:58:23

nem fog az a 25% különbség 17 évig kitartani. Most már lehet buktatni alsóban is. Felsőben meg majd kötelező lesz (pl. aki nem jár hittanra.)

Mike36 2013.02.08. 03:48:37

Azért mert anno a szocializmusban is igy volt és Rózsika visszavágyja azt a világot és ahogy Viktor is megmondta nem a rendszerrel volt baja hanem a vezetőivel. Ezért most megint épül és szépül szocialista hazánk!

felcsutisuttyo 2013.02.08. 05:09:55

Vén hülye Nyugdíjas ez a Hoffmann..ezért állította oda a Nemzeti Gonosz Törpe..hogy.szidják azt:)))Úgyis öreg már...ki tudja még meddig él...

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.02.08. 06:04:12

@Airgüzü: És ha olyan mázlista, mint az én kislányom, hogy pont most ötödikes, akkor még az Alkotmány preambulumát is megkapja ajiba. (Azt legalább még nem írták azóta át.)

Kattiti Katti 2013.02.09. 21:59:26

Hát én sem matematikatanár vagyok, ez már bebizonyosodott... @kotyomfitty: igen, a következő évben "csak" annyival lesz kevesebb, ahányat idén pluszban beiskoláztak. Na de idén??? A 25% egy 30 ezres kisvárosban öt új osztályt jelent, 2,5-3 új osztály mindenképpen kell. Aztán honnan? milyen eszközökkel, tanárokkal stb? Egy túlzsúfolt évfolyam mindenképpen lesz, ha ez így marad. Ez az egy remény van, hogy hátha mégse... végülis a kőbevésett Alaptörvénynek éppen most nyújtották be 14 hónap alatt a negyedik módosítását. A végén már tényleg csak a preambulum marad változatlan.
süti beállítások módosítása